vineri, 24 februarie 2012

Chakre (1)

Cuvântul „chakra”, în sanscrită, înseamnă „roată”. Chakrele sunt centri energetici ai corpului şi mulţi specialişti asociază glandele cu chakrele. Se observă că  fiecare  chakră este aflată în apropierea unui organ vital al corpului şi, de asemenea, se va observa că multe  poziţii ale mâinilor, în tratamente, corespund acestor chakre. O minte şi un trup sănătos se realizează prin echilibrarea tuturor chakrelor. Sistemul chakrelor funcţionează  în deplină unitate, în aşa fel încât, fluxul de energie să fie perfect echilibrat. Sunt  şapte chakre majore şi peste 100 de chakre minore (de fapt fiecare punct de acupunctură reprezintă o minichakră). Tratamentul chakrelor este menit să echilibreze fluxul de energie între chakre.
Cele  şapte chakre, “pe om”,  sunt o parte din sistemul mare de chakre ce fac legătura enegetică dintre Pământ şi Cosmos (Axis mundi).  Chakrele umane principale sunt următoarele:
Chakra 1, Muladhara sau chakra rădăcinii: este simbolizată de o floare de lotus cu patru petale, aşezată la baza coloanei vertebrale, localizată între organele sexuale şi anus. Determină câm-pul vital, de circa 1.4 m ce asigură legătura cu Pământul.
Cu toate că doar la bărbaţi există glande endocrine localizate aici este legată şi de gonadă şi medula renală, responsabilă de răspunsul “luptă” sau “zbor”, în cazuri limită. De asemenea, coordonează sexulitatea masculină; mai mult, în această zonă este localizat un muşchi care controlează erecţia şi ejacularea la bărbat.
Succint, această chakră este responsabilă de: Supravieţuire, Vitalitate, Realism, Împământare (legătura cu pământul), Securitate, Stabilitate, Sexualitate masculină, Individualitate, Curaj, Impulsivitate.
Coordonează simţul mirosului, oasele, dinţii, cartilajele, unghiile, glandele suprarenale şi mecanismele din regiunea inferioară a corpului (intestine, rect, anus, prostată şi vezica urinară) şi, de asemenea, eliminarea toxinelor din corp; realizează echilibrul sexual al persoanei. Implică sexualitatea, obsesia, lascivitatea.
Are rol de bază în supravieţuirea de urgenţă, asigură legătura cu Pământul, răspunde de creativitate, acumulează anxietatea şi angoasele, determină flexibilitatea, adaptabilitatea şi ruperea de gândirea rigidă, determină scurgerea  în Pământ  a energiilor uzate din corp. Se ocupă de principalele mecanisme ce duc la obţinerea celor ce ţin în viaţă corpul uman, asigurând supravieţuirea (hrană, bani etc).
Funcţionarea, în afara normalului, a acestei chakre are efecte pe toate planurile: incapacitatea de a menţine o slujbă sau un nivel de trai şi determină realizarea acţiunilor impuse de frică; exteriorizează efectele problemelor nerezolvate cu părinţii în perioada adolescenţei şi copilăriei.
Se deschide mult, în stări de pericol, iar deschiderea ei, bruscă, duce la stări emoţionale  instabile. Blocarea chakrei face ca persoana să fie ruptă de realitate (cu capul în nori”) sau să manifeste tulburări fizice: constipaţie, obezitate, hemoroizi, sciatică. Închiderea ei produce disfuncţionalităţi sexuale: impotenţă, frigiditate.
O coardă (string) aruncată pe această chakră este traductibilă prin “Am nevoie de ceea ce eşti tu, pentru a supravieţui”, cu efect de parazitare, sau “Mergi pe drumul pe care ţi-l fac eu”. Tot aşa, la fel de bine este văzut bărbatul prin “Poţi,  numai când, sau cu cine, vreau  eu”, formă care apare, de multe ori, în viaţa cuplurilor (chiar ad-hoc).
Are asociate: culoare: Roşu, plantă  terapeutică: Cedru, nota muzicală: Do major, vocala: O, mantra: Lam, element: Pământ, metal: Plumb, planetă:  Saturn, Pământ, tip de energie: Solidă, cristal: Rubin, cuvinte de ordine: Eu, funcţia psihologică: Supravieţuirea, materializare în: Realism. Linia Yoga: Hatha.

Niciun comentariu: